ЛИГЊА

Европската лигња е голема лигња која припаѓа на семејството Loliginidae. Овој вид живее од површната до 500 метри под нивото на морето. Таа има долго, умерено витко и цилиндрично тело. Ромбоидни перки во должна од две третини од дожината на плаштот. Главата е релативно мала со големи очи опфатени со транспарентна мембрана.

Европската лигња може да порасне и до 30-40 сантиметри во должина, но обично тие се долги од 15 до 25 сантиметри.


Oд асортиманот на Метро:

ЧИСТЕНА ЛИГЊА
СЕЦКАНА ЛИГЊА
РИБИНИ ОДРЕЗОЦИ

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Подпечена цела лигња со чили и нане

ЗАНИМЛИВОСТ

КОЗИЦА

Palaemon serratus