ЛОСОС

Атлантскиот Лосос (Salmo Salar) е риба од семејството Salmonidae, која се наоѓа во северниот Атлантски Океан како и во реките кои се вливаат во северниот Атлантик. Атлантскиот Лосос го следи миграциониот ток на рибите кои го поминуваат наголемиот дел од хранење и растење во солени води, меѓутоа возрасните се враќаат на мрестење во слатководнитепотоци каде ги полагаат јајцата.

Дивиот лосос исчезнал од многу реки во текот на 20тиот век , поради прекумерен лов и менувањето на природната средина. До 2000 година брјот на Атлантски лососи падна на критично ниско ниво.

 


Oд асортиманот на Метро:

ПАСТРМКА СО БЕЛО МЕСО
Ослиќ роло филети
ЧАДЕН ЛОСОС

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Печен лосос со млада брокула и сос од инчуни и рузмарин

ЗАНИМЛИВОСТ

ШКРАПИНА

Sebastes marinus/norvegicus