ОСЛИЌ

Европскиот ослиќ живее во пределите на Средоземното море, Северното море и источниот дел на Атлантскиот океан меѓу Исланд и Мавританија. Тој е ноќен предатор кој во текот на денот престојува во песочни или калливи длабински делови, на длабочина обично помеѓу 30 и 400 метри, иако може да се најде и на длабочини до 1.000 метри.
Младите се хранат ракчиња, но како растат почнуваат да се хранат со мали и средни риби и полипи. Возрасните единки понекогаш покажуваат и канибалистичко однесување со јадење на помалите членовите на сопствениот вид.


Oд асортиманот на Метро:

Ослиќ
ДИВ АЛАСКА ЛОСОС
Скуша
РИБИНИ ПРСТИ

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Подпечена цела лигња со чили и нане

ЗАНИМЛИВОСТ

ЛОСОС

Salmo salar