Туна

Туна жолтоперка е меѓу поголемите видови туна , достигнувајќи тежини од над 180 килограми, но е значително помала од атлантската и пацифичката црвена туна , која може да достигне над 450 килограми, а малку помала од големооката туна и од јужната синоперка. Туните жолтоперки се риби кои живеат меѓу крајбрежјето и длабоките води во мешаниот површинскиот слој на океанот.

Tунатa жолтоперка е популарна и важна за стопанскиот риболов ширум светот. Околу 35 земји негуваат риболов на овој туна од кои Јапонија и САД го имаат најголемиот улов.

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Зачинети филети од ослиќ

ЗАНИМЛИВОСТ

ХАЛИБУТ

Hippoglossus hippoglossus