ХАЛИБУТ

Атлантскиот Халибут живее на или во близина на песокливо или глинесто морско дно на длабочина меѓу 50 и 2000 метри. Негово главно престојувалиште се умерените водите на Атлантскиот Океан меѓу Гренланд и Исланд. Таа e нејголема риба од рибите листови во Атлантикот и една од најголемите на светот и достигнува должина до 4,7 метри како и тежина до 320 килограми. Неговиот животен век може да достигне и 50 години.

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Печена скуша со тиквички и салата од грав

ЗАНИМЛИВОСТ

Туна

Thunnus albacares