ЛАВРАКА

Лавраката е првенствено океанска риба која знае да навлезе во помалку солени и слатки водни. Таа е најчесто ноќен ловец кој се храни со помали риби.

Лавраката е една од првите видови на риби по лососот кој се одгледува комерцијално во Европа. Тие биле одгледувани во крајбрежните лагуни пред појавата на современите методи на масовно одгледување во доцните 1960-ти. Лавраката е една од најважните комерцијални риби во Медитеранот.

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Печен лосос со млада брокула и сос од инчуни и рузмарин

ЗАНИМЛИВОСТ

ПАСТРМКА

Oncorhynchus mykiss