АТЛАНТСКА ХАРИНГА

Атлантската харинга е од семејството Clupeidae. Таа е една од најзастапените врсти на риби во светот. Атлантската харингата може да се најде на двете страни на Атлантскиот Океан групирајќи се во големи јата. Тие се хранат со мали ракови и риби, додека нивните природни предатори се фоките, китовите, бакаларот и други поголеми риби.
Риболовот на атлантската харинга одамна е важен дел од економијата на Нова Англија и Канадските поморски провинции бидејќи рибите се собираат релативно близу до брегот во големи јата, особено во студените води. Јатата на северноатлантската харинга се големи и до 4 кубни километри, и содржат до 4 милијарди риби.


Oд асортиманот на Метро:

Харинга

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Печени (грил) котлети од ајкула

ЗАНИМЛИВОСТ

СИПА

Sepia officinalis