2 филети од Ослиќ (околу 125 грама по филета, со кожа од едната страна)
1 лажичка лук во гранули
1/2 лажичка црн пипер
Малку брашно
1 лажичка масло од репка (или растително масло)
Магдонос и лимон за сервирање
Подготовка:
Загрејте го маслото во тава за пржење на тивок оган
Во меѓувреме, додадете ги гранулите лук и црн пипер во брашното, и провалкајте ги филетите од ослиќ во истото од страната на местото (со кожата нагоре).
Ставете ги филетите од ослиќ во тавчето, со кожата надолу, и пржете на тивок оган пд 5 до 7 минути додека кожата не стане крцкава и додека рибата не стане непрозирна.
Нежно превртете ги филетите на другата страна и пржете уште 2 минути на страната без кожа, за потоа да ги извадите од тавчето и да ги сервирате со сезонски заленчук и компири. Гарнирајте со свежо исецкан магдонос и парче лимон.